Zalaszentgyörgy

Miért érdemes nálunk Dombéroznia?

Zalaszentgyörgy földrajzilag nem szorosan, de néprajzilag feltétlenül a Göcsej része, hiszen ugyanazt énekelték, táncolták, főzték és ették-itták az elődeink, mint a Zala folyó jobb partján. A szokásaink, az életmódunk ugyanaz volt és most is az. „Egy feljegyzés szerint a két világháború között, a harmincas években egy falukutató kívánta feltérképezni ezt a dimbes-dombos, göcsörtös, agyagos talajáról és járhatatlan útjairól nevezetes vidéket. Betévedt egy faluba, megkérdezte, ez már Göcsej? Mire a faluban azt válaszolták, ez még nem az, de a következő falu már igen.” Ezt pejoratív értelemben jegyezték fel, viszont mi büszkék szeretnénk lenni arra, hogy a Göcsej szélén élünk.

2018-ban csatlakoztunk első alkalommal. A Göcseji Lakodalmas – Gyere velünk lesőbe!” programunk nagy sikert aratott. A lakodalmas koreográfiára épülő zalai néptánc hagyomány bemutatása, majd a lakodalmas menet vonulása a Tájházhoz, majd ott nótázás és mulatás sokakban szép emlékeket idézett fel a régmúlt göcseji lakodalmakból. Ezt folytatjuk 2019-ben a gasztronómia vizein a Göcseji lakodalmas rétessel. Gyere velünk lesőbe 2019 június 12.-én Zalszentgyörgyön!

 

Zalaszentgyörgy bemutatkozása

Zalaszentgyörgy Magyarország Nyugat-Dunántúli régiójában, Zala megye északi részén, a Zala bal partján fekszik, az osztrák és szlovén határtól mindössze 15-30 km-re a Göcsej északi szélén. A település Zalaegerszegtől 13 km-re nyugatra található, közvetlen szomszédságban Kávás községgel. A legközelebbi városok keletre Zalaegerszeg, nyugatra Zalalövő, délre Lenti, északra Körmend. Zalaszentgyörgy a 76-os sz. úttól néhány km-re a Bagod-Zalalövő országút mellett található, a település délkeleti részén van a 25-ös számú, Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal megállója. A község legkiemelkedőbb építészeti értékei az országos védelem alatt álló katolikus templom és a Zélpusztai kápolna. További építészeti értékek a harangláb, valamint a településen fellelhető hagyományos népi építészetű lakóházak, gazdasági épületek, kutak, síremlékek. Az építészet jellemzően alkalmazta a borona falat, zsupp tetőt és vályogot. 2016-ban Tájházat alapítottunk helytörténeti, kertészeti, képzőművészeti (Buday Mihály festményeiből) és I. világháborús állandó kiállítással. A településen működik óvoda, orvosi és fogorvosi rendelő, könyvtár. A Kultúrház számos program helyszíne, valamint szállást is biztosít.

A település rendezett, esztétikus, portái szépen gondozottak, házai között a népi építészet remekei találhatóak. A fehérre meszelt régi házacskák, és az újabb építésű lakóházak mellett számos pajta, melléképület áll a telkeken, melyek jellemzően vakolatlan téglaépületek. A település közelmúltban készült buszmegállói szintén téglából és üvegből készültek. A községre jellemző az örökzöld növényzet, így a település képe némiképp komor, hegyvidéki jellegű. Zalaszentgyörgy testvértelepülései jelenleg Marosszentgyörgy és Oromhegyes. A sportolási lehetőségek is adottak településünkön, labdarúgó, kézi- és kosárlabda, valamint röplabda pálya is rendelkezésre áll. Emellett jól felszerelt sportöltöző és konditerem áll a sportolni vágyók rendelkezésére, továbbá az asztalitenisz és az ulti szerelmesei is hódolhatnak kedvtelésüknek.

További információ: www.zalaszentgyorgy.hu

Amiért megéri ellátogatni hozzánk

A látogatónak érdemes felkeresni az épített örökségünk gyöngyszemeit, az Árpád-kori templomot, ami román stílusban épült, és jó állapotban maradtak fenn freskó részletei. Zél-pusztán a körkápolnát, a faluban a haranglábat meg kell nézni. A faluban három éve Tájház létesült, ahol állandó kiállítások várják az érdeklődőket: helytörténeti kiállítás, kertészeti kiállítás, Zalaszentgyörgy történelmét feldolgozó Buday Mihály sorozat, Első világháborús kiállítás. Ezenkívül a porta rendszeres programjai, mint a hagyományos disznóvágás, a macskurázás, húsvéti locsolás, májusfa állítás, nemzetközi művésztelep programjai, új kenyér ünnepe, szüreti mulatság, tök jó nap, stb. a portán megtalálhatók helyi termelők termékei: méz, tökmagolaj, bor, pálinka, kézműves termékek.

A természeti értékeink közül kihagyhatatlan a Szentgyörgyi tó, a Zél-pusztai tavak, a Zala-part, Zalarét, hóvirágos, ciklámenes erdeink és szép gondozott parkjaink.