Milejszeg

Miért érdemes nálunk Dombéroznia?

Tavaly már harmadik éve rendezett Milejszeg Dombérozót. Templomi koncertek, kiállítás, kulturális és gasztronómiai programokkal is várjuk az idelátogatókat.

A Zsuppán-kertben színpadi előadások és kiállítások kerülnek megrendezésre.

A római katolikus templomban csodálatos koncertek várják az idelátogatókat.

A Szak-olajsajtoló üzemben Nyílt-nap keretében megtekinthető az olajsajtolás folyamata, valamint a 100%-os olajokkal készült finomságok is megkóstolhatók.

 

13

Milejszeg bemutatkozása

Milejszeg község aprófalu Zala megyében, a Zalai-dombság területén, ezen belül Göcsejben a „szegek vidékén” helyezkedik el A 908 hektáros területen fekvő faluban alig több ,mint háromszázan laknak. A gyönyörű dombokon és völgyben elhelyezkedő falu csodálatos panorámával és helyi értékekkel várja az idelátogatókat.

Első írásos említése (Miley néven) 1178-ból való, amikor is III. Béla király a területet három zalai szerviensnek adományozta. A település 1233-tól számít lakott helynek, „ősi egyházas hely”. A település két faluból Milejből és Rózsásszegből – egyesült 1950-ben. Mindkét településrész neve családnévre vezethető vissza. Milej személynévre már 1358-ból találhatunk írásos dokumentumokat.Rózsásszeg pedig a „Rózsás” – melyet már egy 1453-as okmány is említ – családnév és a szeg – „a nagycsalád, had házcsoportja” – főnévnek az összetétele. A lakosság vallási megoszlása római katolikus és református. A felekezetek híveinek száma közel azonos.

A település mellett dombhátakon terül el két szőlőhegy: Perjászlói hegy és a Balázsfai hegy. Utóbbin egy műemlék hegyi kápolna is található. A Kandikó csúcsáról – tiszta időben – szép kilátás nyílik az ausztriai Alpokra. Értéke e vidéknek az erdők övezte, szép természeti környezet, melyet az országos kék és piros túra útvonal is keresztez.

További információ: www.milejszeg.hu

 

4

Templomaink

A településen egy 1792-ben, Szily János szombathelyi püspök által építtetett római katolikus műemlék templom található. Az Assisi Szent Ferencnek szentelt templom freskóit egyesek Dorffmaister, mások Cymbal alkotásának tudják. A templom falán a világháborús áldozatok neve látható. A település másik nevezetessége a református imaház. Az elkészült Milejszegi református imaház és torony felszentelésére 1985.június 2-án Kovács Attila a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, és Fekete Sándor a Vas-Zalai Református Egyházmegye esperese által került sor.

 

15

Kapcsolat és megközelíthetőség

Levelezési cím: 8917, Milejszeg Kossuth utca 17

Elérhetőség: Tel/fax: 92/363-243

E-mail: milejszeg.onkormanyzat@gmail.com

Weboldal: www.milejszeg.hu

Facebook: https://www.facebook.com/

Milejszeg Polgármester: Fonyadt Róbert

Tel: 0630/927-2262

E-mail: polgarmester.milejszeg@gmail.com

Megközelítés: A település Zalaegerszegtől 14 kilométerre található Teskánd – Dobronhegy irányában. Lentiből 23 kilométer megtételével a Pórszombat – Becsvölgye útvonalon közelíthető meg. A település közelében található meg Göcsej legmagasabb pontja, a Kandikó, 302 méteres magasságával.