Kávás

Miért érdemes nálunk Dombéroznia?

Göcsejhez tartozó településként második éve kerül megszervezésre Káváson a Göcseji Dombérozó.

Rendezvény helyszínéül a Kávási Tájházakat és környékét választottuk, amely megfelelő miliőt kölcsönöz a nap programjaihoz. A népi kultúra hagyományaiból adnak ízelítőt a fellépő együttesek, ének, zene, tánc elevenedik meg a színpadon. A fellépők között láthatjuk és hallhatjuk a Zalaszentmihályi Nóta és Népdalkört, a Csádé zenekart, nagy múltú Zala Táncegyüttest, a Zalaapáti Boróka Néptáncegyüttest, Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttest,

Az itt élők nemcsak őrzik a népi hagyományaikat, hanem élik és aktívan részt vesznek a régi kor mai korba ültetésében, kincseink megőrzésében. Idén is kiállítás nyílik a hímzőszakkör és a kosárfonó szakkör munkáiból. Kicsit más, modernebb, de a régi idők szakrális élményeit a négy éve működő mandala szakkör eleveníti fel.

A népi kézművesség bemutatása a hagyományainkhoz való ragaszkodást mutatja. Megelevenednek a régi paraszti világ eszközeit, használati és dísztárgyait előállító mesterek, kovács, fazekas, kosárfonó, faesztergályos.

Művészporta szabadtéri kiállítás keretében mutatja be Szényi Zoltán festőművész a művész hitvallását, a festészet iránti elkötelezettségét.

Káváson termett érmes borokból kóstolhat a nagyérdemű, ismerkedhet „hegyhátak” nevezetességeivel egy helyen.

A Kávási Népdalház a negyedik évadon is túl nagyon sok Zalai, Erdélyi és egyéb tájegységek dalaival ismertette meg a résztvevőket, de ha néhány idősebb asszonyt megkérdezünk, régen a tollfosztókban hasonló énekek csendültek fel és a báli, lakodalmi mulatozásban is énekelték a Zalai dalokat. A Dombérozón felcsendülnek a Népdalházban tanult dalok, melyek nem színpadi, és versenyszerű előadásban, hanem szívből jövő énekléssel csalogatja majd a látogatókat.

 

Kávás bemutatkozása

A Göcsej szélén, a Zala völgyében, Zalaegerszeg és Zalalövő között található, a csodálatos panorámával, környezettel megáldott zsákfalu, Kávás. Hét domb ölelésében meghúzódó település Zala megye egyik turista csalogató gyöngyszeme. A hét dombhát védelmezi és adja a legfőbb nevezetességeinket, a tájházakat, a Borona Tanösvényt a védett boronapincékkel. Az első írásos emlékek az 1300-as évekre nyúlnak vissza. Lakói a szabad kifolyású források mellé építették házaikat, főként állattartásból éltek. Az 1700-as évektől a dombok irtásos területeire szőlőt telepítettek. A szőlőművelés mind a mai napig fenn maradt. A legnagyobb lélekszámot az 1900 évek közepén érte el 470 fővel. Jelenleg 263 fő a falu lakossága.

A dombtetőkről elénk tárul a Zala völgye „Lövőtől Egerszegig”, a Vasi hegyhát, az Alpok alja, Kőszegi hegység vagy másik irányban a Göcsej dombjai, a falu tájképe a völgyben meghúzódó házakkal, domboldalakat beborító erdőkkel, legelőkkel, szántókkal. A falut körülvevő területek 40%- a vaddal bővelkedő erdővel borított.

Községünk kulturális életét az önkormányzat mellett a civilszervezetek, aktivisták segítik, gazdagítják, ötleteikkel, szervező munkáikkal teszik színesebbé. Az élénk kulturális és sport élet, hagyományőrzés, programok szervezése, lebonyolítása a közös munka eredménye.

A csodálatos környezet, a falu közösség által szervezett programok, rendezvények és az itt élő vendégszerető emberek teszik még emlékezetesebbé ide látogatók számára az itt eltöltött napot, napokat.

Szeretettel várunk minden ide látogatót, ismerjék meg a Kávás nevezetességeit, hagyományait, élvezzék emberek vendég szeretetét!

További információ: www.kavas.hu

Göcseji Dombérozó Kávás

2019.július 20.

Dombérozás Káváson a tájházaknál 14,30 órától.

Csodálatos környezetben népi kézművesség, népi kultúra bemutatása. Színpadon elevenedik meg a rég múlt paraszti világ énekei, zenéi, táncai.

Fellépnek a Zalaszentmihályi Nóta és Népdalkör, a Csádé zenekar, a Zala Táncegyüttes, a Zalaapáti Boróka Néptáncegyüttes, Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes

Káváson tanfolyamokon készített tárgyak kiállítása a tájházakban.

Hímzett terítők, fonott kosarak, mandalák.

Elődeink használati eszközeinek és dísztárgyainak készítésének bemutatása.

Kosárfonás, fazekas bemutató, kovácsolás, faesztergálás.

Nyitott művészportán Szényi Zoltán festőművész szabadtéri tárlata látható.

Bemutatkoznak „hegyhátak” épített értékeivel képeken és boraival.

Borkóstolás 2018 évi érmes borokból.

Kávási népdalház dalaival töltsük be a dombot és tapasztalják meg a kávási emberek vendégszeretetét.

Mindenkit szeretettel várunk!