Csonkahegyhát

Miért érdemes nálunk Dombéroznia?

Csonkahegyhát Zala megye északi részén, Zalaegerszegtől délnyugatra a Göcsej tájegység északi részén fekszik. A 291 m-es tengerszint feletti magasságával a göcseji dombság legmagasabban fekvő lakott települése. Csonkahegyhát ősi települését „Ján” nevű település képezte. A „Ján” nevű birtokot V. István király özvegye Erzsébet királyné adományozta Nádasdy Ittemmer Imre nevű fiának. Az oklevél kelt Margitszigeten 1272. szeptember 29-én, Szentmihály napján. 1784-ben találjuk katonai térképen, a Csonka-hegy földrajzi névként egy domb neveként szerepel. A XIX. században ezen a néven szerepel Csonkahegyhát. Ettől az időszaktól előbb halmaz, majd utcás településsé formálódik. Jó adottságai miatt már a II. világháború előtt központos hely volt. A rendszerváltás után körjegyzőségi központ lett. Csonkahegyhát körjegyzőséghez Dobronhegy, Milejszeg, Németfalu és Pálfiszeg tartozik.

A falu közepén szép közparkot találunk, ahol egy vastag tölgy rönkből készített képzőművészeti alkotás áll fákkal övezve.

 A Petőfi utca torkolatában állnak a község műemlékei a kettős – református /szoknyás/ és katolikus – haragláb a meredek rézsű tetején. Délben a református harangból szól a déli harangszó.

Az orvosi rendelő és a faluház között emelkedik az Eperjes utca a dombra, ahol még megmaradt a régi halmazos telekszerkezet a széles, nagy telkekkel. A nyugati irányba kanyargó utca a Petőfi Sándor utcára csatlakozik. A Fő utcától a Kossuth Lajos utcára elnyúló településközpontot a Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola, az Önkormányzat épülete, a Temető utcában a katolikus templom, a posta, orvosi rendelő, faluház és óvoda alkotja. Az intézmények területe, különösen a Petőfi utca torkolata szépen parkosított. A községi sportpályát a Petőfi Sándor utca végén találjuk a pár éve pályázati pénzből felújított öltöző épülettel. A pár éve újjáalakult Sport egyesület működteti a Csonkahegyhát SE focicsapatát. Minden évben dobogós helyen végeztek a megye III. bajnokságban.

 

10

A település rendezvényei közül a Csonka- Piknik és Parasztolimpiai rendezvényeinket is itt tartjuk meg évről évre.

 Nagy szeretettel mutatnám be a falu legújabb közösségi terét, a Ján hegy elején épült Közösségi Pajtánkat aszalóval, kemencével, bográcsozó hellyel. Tiszta időben fantasztikus kilátás nyílik a csodálatos göcseji tájra és távcsővel még az Alpok láncolatát is felfedezni véljük. Hat éve rendezzük meg a hagyományos szüreti felvonulásunkat minden év szeptember 29-ei időpont körül, mivel ez a falu alapításának időpontja. Igazi szüreti hangulattal, feldíszített, hintókkal, lovas kocsikkal, Bíróval, Bírónéval, Kisbíróval, vígadó, mulatozó falusiakkal a szekereken és természetesen a finom borok, szüreti kalácsok, néptáncosok ropják az utcákon, végállomás a Ján hegyi Pajta eszem iszom dínom-dánom, ki meddig bírja. A kulturális műsorokban fellépnek a környékbeli néptánc csoportok és dalkörök, a helyi Csillagvirágdalkör és a négy éve alakult RETRO tánckar, melynek repertoárjában country, spanyol, kánkán, charleston, szirtaki táncok szerepelnek.

További információ: www.csonkahegyhat.hu