Becsvölgye

A település története

Becsvölgye község Zalaegerszegtől 20-25 km-re található. Különleges település­szerkezetéből adódóan, nagy területen fekszik, Göcsejnek ez a része a szegek vidéke. A településnek hét önálló része van.

Pajzsszeg és Barabásszeg képezik a falu központját, itt van a legtöbb lakos és a legtöbb intézmény. Salomfa ma már lakatlan, habár két ház még jó állapotban található, de sajnos csak földúton lehet megközelíteni. Kereseszegnek immár csak két idős lakója van, nagyon nehezen megközelíthető. Vörösszegben élnek a becsvölgyei cigányok. Vargaszeg a település nyugati, Kustánszeg felé eső részén van, sok itt is a lakatlan ház, de fekvése kitűnő, amit a hétvégi házaknak üdülőnek felújított hajlékok is bizonyítanak. Kislengyel tartozik még Becsvölgyéhez, fejlődő falurésznek számít. Pajzsszegen van falusi turizmussal foglalkozó szállásadó, Kislengyelben pedig a turistaházként üzemelő malom. A környező dombokon szőlőket, gyümölcsösöket láthatunk.

Becsvölgyét 1200 körül említik először az okiratok, nevének első fele személynév, mely Bych, Bics, Böcs, Bécs alakban is előfordul. Az egyes nemesi családok birtokuk testén építettek maguknak lakást, így alakultak ki az egyes „szeg” községek. A „szeg” helyet, területet jelent, hasonló értelemben használták, mint a „vég ”szót.

További információ: www.becsvolgye.hu